måndag 14 mars 2011

B- kullen har kommit !

Ja, ganska så kämpigt har vi haft det ihelgen.

Det hela startade ju med att jag belv sjuk (som alltid efter Lucas). Hade feber i fredagskväll och natten mellan fredag och lördag. På lördag morgon så tog jag tempen på Chili, den hade då (redan) gått ner lite mer än 1 grad under nrmal temp, så valpningen var inte långt borta. Eftersom Björn och Lucas skulle vara hemma och jag åka på en liten utställning i Laholöm (inte långt bort) så beslutade jag mig att åka trots att valpningen var på gång.
Chili skulle trots allt ha någon hemma helatiden och Björn skulle ringa direkt om det var något så hade jag varit snabbt hemma.
Sagt och gjort. Laholm gick ju jätte bra! :)
Och sedan hemma, Chili böejar ju allt mer göra sig klar för valpning. På kvällen har hon lite krystvärkar men kommer inte igång ordenkligt.
Vi var ute och gick raskt/sprang och hade oss. Och jag som redan var trött pga feber, förkylning och halsont och dessutom utställningen på dagen var inte den piggaste men allt för att få igång lilla gumman så att valpningen kunde starta ordenklingt.
När sedan en fosterblåsa börjar synas och det drar ut på tiden (eftersom hon inte kommit igång ordenkligt trots våra rundor) så väljer jag att åka till närmsta veterinär (som har jour) med henne för att undersöka och kanske hjälpa henne att komma igång.
Hon får lite kalk och vi är ute och springer en hel del. Hon krystar en del men det händer inte så värst mycket.
Efter lång tid, mycket kämpande f
rån både Chili och oss andra så blir vi tvugna att hjälpa henne ut med valpen (det börjar ta för lång tid och vi upptecker att valpen dessutom sitter fast).
När den kommer ut så är den tyvärr inte i livet, den är väldigt stor och troligen därför den fastnade och hon inte kunde krysta fram den hela vägen själv.
Vi beslutar nu att ge henne ytterliggare lite kalk, veterinären undersöker henne och känner att en ny valp ligger i gången, men Chili är väldigt trött och medtagen. Klockan är nu lite drygt 03.00 på natten, så vi beslutar att åka hem och vila lite i en lugn och trygg miljö för Chili och hoppas att valpningen kommer igång som den ska hemma.
Så vi åker hem igen och Chili får vila lite, sedan börja hon krysta lite igen, men tycker ändå inte att det räcker till och att hon är tillräckligt aktiv för att orka att valpa på egen hand.
Då tar jag (tidigt på morgonen) beslutet att  åka in med henne till djursjukhuset i Helsingborg, för kejsarsnitt då jag gör en bedömmning att hon nu efter kvällen och nattens kämpande är alldeles för trött.

I Helsingborg så undersöks hon igen och valpen som tidigare var påväg hade nu kommit fram en bit till, men även den kändes stor och satt fast.
Det blir alltså ett akut kejsarsnitt.

Efter 2 timmar får jag tillbax en omtöcknad liten Chili (med mycket mindre mage) men som efter omständigheterna mår väldigt bra. Hon är mest trött efter allt och vem är inte det.
Sedan kommer det in 3 småttingar som det är full rulle på :) Dom kravlar runt i sin lilla låda och gnäller efter mat.
Sedan berättar dem att 5 valpar hade tagits ut. Den som hade fastnat var ganska mycket större än de andra och satt fast, hon hade aldrig klarat att få ut den på egen hand, den levde tyvärr inte. Av de övriga 4 så var det en jätte liten tik som tyvärr inte klarade sig, hon var alldeles för liten och svag.
Så totalt hade Chili 6 bebisar i magen (jag tyckte ju att den såg för stor ut för att bara ha 3-4), men tyvärr så var det bara 3 som klarade sig.

Men vi är jätte glada att dem gjorde det, eftersom de 2 stora blockerade gången ut för dem så hade andningsreflexen satt igång på dem så dom hade fått i sig en del fostervatten och var ganska trötta när dom kom ut, men såfort dom hade blivit torra och fått fria andningsvägar så var det full fart på dom alla 3 i kuvösen tills mamma vaknat till så dom kunde få leta upp varsen tutte och få i sig lite välbehövlig mjölk. Alla 3 sög snabbt tag och börja dia och fick i sig mjölk på egen hand. Jätte skönt.

Senare på eftermiddagen igår så bar det av hemmåt. Jag och Chili väldigt trötta med 3 väldigt pigga bebisar.
Välbehövlig vila för mig och Chili blev det.

Chili piggade på sig bra frammot kvällen och började pyssla med sina små. Hon är idag väldigt pigg (med tanke på vad hon just gått igenom) och tar bra hand om sina bebbar :)
Jag är fortfarande super trött och inte frisk, så för mig blir det mest vila idag och självklart lite pyssel med valparna. :)
Dom är sååå söta och goa alla 3.

Här kommer lite bilder..


Mamma Chili med sina småttingar, strax efter hemkomst


En närmare bild på småttingarna :)

Valp1, en brindle tik med vita tecken

Valp 2, en svartbrindle hane med vita tecken

Valp 3, en svartbrindle tik med vita tecken

Nu ska jag titta till mamma Chili och bebbarna, ta ut dom 2 andra nyfikna skitarna och gå och sova en liten stund till. Var ju bara tvungen att uppdatera lite här. :)4 kommentarer:

 1. Concrats for lovely babys and big kiss to Chili :)

  Mira

  SvaraRadera
 2. Så söta dom är dom små bebbarna. Skönt att ni är hemma igen och att allt kanske börjar lugna ner sig för söta lilla Chili hon har ju gått igenom så mycket nu hoppas hon friskar på snabbt./Christel

  SvaraRadera
 3. Off stakkars chilli, men va jo godt det ordnet seg, og tre nydelige valper fikk hun :) gratulerer :D

  -Veronica&karisma-

  SvaraRadera
 4. Blessed Bentley...:)(lovely)

  Mira

  SvaraRadera